Waarom zou je energie vergelijken?

Waarom zou je energie vergelijken?

Energieleveranciers vergelijken: veel mensen doen het. Dat is ook wel te begrijpen want je wilt zeker zijn van een goed aanbod. Stroom en gas vergelijken is heel normaal. En door de verschillende leveranciers te vergelijken weet jij welke het best bij jou past. Je zal vragen hebben zoals:

  • Wat is de goedkoopste energieleverancier?
  • Elke service krijg ik?
  • Ga ik voor vast of variabel?
  • Krijg ik groene stroom?

Het is heel slim om stil te staan bij deze vragen, vaak krijg je een mooi welkomstcadeau of korting als je nieuwe klant wordt. Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Je hebt ook verschillende leveranciers die een bepaalde korting geven op basis van hoelang jij al klant bent. Elk jaar een beetje meer korting dus.

Wanneer ga je energie vergelijken?

Als je een contract hebt voor een bepaalde tijd ga je er eigenlijk van uit dat je vast zit aan deze energieleverancier maar dat hoeft niet zo te zijn. Overstappen is nog steeds mogelijk. In de meeste gevallen heb je een opzegtermijn van één maand, of je zegt het contract op aan het einde van de looptijd. Je moet er ook rekening mee houden dat als je het contract opzegt binnen de looptijd je mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Daarom adviseren wij wel om het contract pas op te zeggen wanneer deze is afgelopen, maar starten met energie vergelijken kan altijd.

Voor een contract met een onbepaalde tijd is het natuurlijk heel makkelijk: deze kan je namelijk altijd opzeggen! En daarna overstappen naar een leverancier die beter bij je past.

Energie vergelijken

Energie vergelijken: Hoe doe ik dat?

We leggen je graag stap voor stap uit hoe je het beste kan beginnen met energie vergelijken. Het begint bij het begrijpen van de energierekening die bestaat uit drie onderdelen: belastingen en toeslagen, netbeheerkosten en leveringskosten. Leveringskosten bestaan ook weer uit twee onderdelen: variabele en vaste kosten. De variabele kosten zijn de bedragen die je per KWh aan stroom of m3 aan gas betaalt. De vaste leveringskosten betaal je voor de levering van de energie die meestal vrij duidelijk zijn. De leveringskosten vormen een groot deel van de energierekening. Tot slot betaal je nog netbeheerkosten. Hierin zit bijvoorbeeld het transport van de energie naar jouw woning en het onderhouden van het energienetwerk.

Stroom en gas vergelijken

Als je verschillende energieleveranciers gaat vergelijken moet je letten op alle verschillende kosten waarmee je te maken krijgt. De belangrijkste zijn voor stroom en gas. De prijs van stroom wordt aangegeven in KWh (Kilowattuur) en de prijs van gas wordt berekend in m3 (per kuub). De prijzen kunnen verschillen per energieleverancier en de looptijd die je daarbij kiest. Daarbij is het belangrijk om naar de vaste leveringskosten te kijken. Dit kan je doen door dit per leverancier te vergelijken. En zo heb jij straks het beste energiecontract!

Tips bij energie vergelijken

  1. Neem je verbruik als uitgangspunt
  2. Lees onze blog over de beste vergelijkingssite
  3. Lees de kleine lettertjes die bij het contract horen
  4. Kijk naar wat vaste of variabele kosten zijn
  5. Let altijd op de algemene voorwaarden

Wil je nog meer oriënteren met het vergelijken van prijzen bijvoorbeeld? Lees dan onze blog waarom prijs vergelijken?