Vergelijk elektrische fietsen met trapondersteuning

Hou je van fietsen en de natuur, maar heb je niet meer voldoende energie om heel lang te trappen omdat je ouder bent of door bijvoorbeeld een ziekte? Dan kun je er toch nog lekker op uit met een elektrische fiets. Een elektrische fiets is een fiets die elektrisch aangedreven wordt door een kleine motor. Je kunt er echter gewoon op fietsen zoals bij een normale fiets. Wanneer je de motor inschakelt, dan geeft de fiets een bepaalde mate van trapondersteuning waardoor je of niet meer zelf hoeft te trappen of minder zelf hoeft te trappen en het trappen dus gemakkelijker wordt gemaakt.

Verschillende soorten elektrische fietsen
Er bestaan twee systemen, waarbij de ene soort gebaseerd is op trapondersteuning en de andere soort het trappen geheel overneemt. Via internet kun je heel eenvoudig fietsen vergelijken, maar hieronder hebben we de 2 hoofdgroepen op een rijtje gezet. 

  • Pedelec staat voor Pedal Electric Cycle: In het Nederlands betekent dit pedaal elektrische fiets. Dit is een fiets waarmee je vooruit komt door zelf te trappen. Door een elektrisch systeem wordt het trappen gemakkelijker gemaakt. De hoeveelheid kracht die het systeem geeft, is afhankelijk van de kracht die de fietser zelf levert. Een sensor meet deze kracht. Je kunt dit vergelijken met de stuurbekrachtiging van een auto. De Pedelec is uiteraard duurder dan een verder vergelijkbare standaard fiets.
  • E-bike: Deze elektrische fiets zorgt ervoor dat de fietser ook vooruit komt zonder zelf te trappen. De bestuurder bepaalt hier wel zelf de snelheid en de fiets beschikt hiervoor over een knop of een gashendel. De kracht die de fietser zelf levert, heeft geen invloed op de kracht die de fiets levert. Je kunt dus tegelijk gebruik maken van de gashendel en de pedalen. De naam van deze elektrische fiets is ontstaan door de elektrische krachten die de fiets levert. Er is geen kracht van mensen nodig om te zorgen dat de fiets vooruit gaat en de E staat dan ook voor electronic dat elektronisch betekent.

Het gebruik van een elektrische fiets
De elektrische fiets wordt door veel mensen gebruikt. Er zijn mensen die veel fietsen die deze fiets gebruiken om gemakkelijker te kunnen fietsen bij harde wind of in heuvelachtige landschappen, maar ook oudere mensen of mensen met een handicap maken hier veelvuldig gebruik van. Zo kunnen ze toch heerlijk van de natuur en buitenlucht genieten.

De fiets met trapondersteuning

Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om zomaar op de fiets te springen en lekker een tochtje te gaan maken. Mensen die minder goed kunnen trappen door bijvoorbeeld ouderdom, handicap of ziekte haken al snel af, terwijl ze voorheen lekker genoten van een fietstochtje.

Een E-bike kopen
Wil je toch lekker genieten en er een dagje op uit zonder al teveel inspanningen hoeven te verrichten, dan kun je kiezen voor een fiets met gedeeltelijke of gehele trapondersteuning. Dit is een elektrische fiets die (mede) door een elektromotor wordt voortgedreven en zo wordt het fietsen een stuk gemakkelijker gemaakt. De kracht wordt in feite geleverd door de accu. Deze accu heeft een bepaalde actieradius en bij de goedkoopste modellen accu is dit meestal 40 kilometer. De accu kan men overigens gewoon via het stopcontact thuis opladen.

  • De volledige trapondersteuning: Er bestaan elektrische fietsen waarbij je ervoor kunt kiezen dat het trappen volledig door de motor wordt overgenomen. Als je moe bent of niet meer kunt trappen, dan neemt de motor dit geheel over en je hoeft dan zelf helemaal niets meer te doen. Door middel van een gashendel of knop die op de fiets zit, kun je wel zelf de snelheid bepalen.
  • Een gedeeltelijke trapondersteuning: De andere soort elektrische fiets beschikt over gedeeltelijke trapondersteuning. Je moet hierbij wel zelf trappen, maar de trapondersteuning maakt het wel lichter. De hoeveelheid kracht die de trapondersteuning biedt, hangt af van de kracht die de fietser zelf aanwendt.

Prijzen van een fiets met trapondersteuning vergelijken
Een elektrische fiets kopen is redelijk prijzig. Vanaf ongeveer €750,00 heb je een standaard model fiets met trapondersteuning. Deze prijs kan oplopen tot wel €3000,00 voor een model fiets met uitgebreide mogelijkheden en een zeer zware accu. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je met de fiets van plan bent. Wil je de fiets alleen maar gebruiken om de standaard dingen mee te doen, zoals boodschappen of op bezoek gaan bij iemand in de buurt, dan voldoet een standaard model uiteraard. Wil je meer met de fiets doen en er bijvoorbeeld langere tochten mee maken, dan is een uitgebreider model aan te raden. Deze fietsen zijn vanwege met name de zwaardere accu meer berekend op langere afstanden.