Martijn de wit: vloeren vergelijken

Elk huis heeft zijn eigen sfeer en stijl. De vloer die in je huis ligt is heel bepalend voor deze sfeer en stijl. Als je dus na een jaar of tien tot twintig op zoek gaat naar een nieuwe vloer dan kan dit best wel een klus zijn. Je wilt namelijk een vloer die past bij jouw huis. Welke vloer past dan het beste bij jouw huis en wensen? In dit artikel ga ik verschillende soorten materialen met elkaar vergelijken. Zo kun jij op basis van al deze eigenschappen de beste keuze maken die bij jou past! 

Een vloer kan namelijk tegenwoordig van veel verschillende materialen gemaakt worden. Zo kun je denken aan hout, laminaat, vinyl of PVC. Ieder materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen. Hieronder zal ik op een paar materialen ingaan.

Hout

Een houten vloer is de oudste en daarom een van de klassieke vloeren die je kunt laten leggen in je huis. Als je het hebt over de echte klassieker dan heb je het over een houten vloer die gelegd is in een visgraat motief. Tegenwoordig zie je dit steeds vaker weer terug komen in huizen. Hout is materiaal wat lang goed blijft en het ‘leeft’, wat inhoudt dat de meeste mensen vinden dat hun vloer pas echt mooi is na een aantal jaar. Daarnaast heeft hout wel een aantal nadelen, zo moet je het onderhouden, door eens in de zoveel jaar de vloer in te oliën, en een ander nadeel is dat het relatief duur is en het niet heel goed samen gaat met een vloerverwarming.

PVC

Een PVC vloer is steviger en robuuster dan vinyl. Een groot voordeel van PVC is dat je het heel makkelijk kunt combineren met vloerverwarming, omdat het dun materiaal is, wat warmte makkelijk geleid. PVC wordt gemaakt van polyvinylchloride. Daarnaast bestaat een PVC vloer uit hetzelfde formaat ‘banen’ als een houten of laminaat vloer. Hierdoor kun je je vloer in verschillende patronen (laten) leggen.