Waarom de Super League een slecht idee is

Iedere sport/voetbalfan heeft het idee afgelopen tijd wel voorbij zien komen: De Super League. Vanuit de hele wereld kwamen er reacties op het idee en deze waren (bijna) allemaal negatief. Waarom lijkt het plan, ondanks dat het een slecht idee is, toch binnen nu en enkele jaren door te gaan? 

De Super League uitgelegd

Twaalf topclubs uit Europa besloten in April 2021 om een eigen league te gaan beginnen als vervanging van de Champions League. Naast de wedstrijden in de eigen competitie speelden zij dan in Europa tegen elkaar plus nog acht andere teams die zich konden kwalificeren. Opzich een mooi idee, maar er hangt een luchtje aan.

Waarom is de Super League een slecht idee?

De Super League is een slecht idee om de volgende redenen: 

Het haalt de competitiviteit weg uit voetbal 

Doordat de grote clubs zich altijd plaatsen, kunnen zij een minder seizoen hebben en dan spelen ze toch weer op het hoogste niveau. Een verrassing zoals Leicester,die dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid Champions League gaat spelen, mag er niet bij. Omdat niemand kan degraderen of Europees voetbal kunnen halen zullen wedstrijden tussen de nummer 7 en 8 eigenlijk nergens om gaan. 

Het maakt het gat in voetbal nog groter

Doordat de clubs zich ieder jaar garanderen van 300 miljoen euro wordt het gat met de rest nog groter. Daarnaast zullen veel kijkers overstappen naar de Super League en lopen de kleinere clubs inkomsten mis. 

Nog meer macht naar enkele personen

De macht in het voetbal ligt al bij de mensen met het grote geld. De UEFA zorgt als overkoepelende organisatie voor een ‘eerlijke’ verdeling van de macht. Met een Super League gaat er nog meer macht richting de clubs. De eigenaren zien de clubs als een winst object en niet als een voetbalclub, waardoor het voetbal van de supporters wordt afgenomen. 

Meer sportnieuws volgen?

Het plan is door de massale protesten van supporters voorlopig uitgesteld. Maar er bestaat geen twijfel over: de twaalf clubs zullen het in de nabije toekomst gewoon weer proberen om meer macht naar zich toe te trekken. Wil je meer nieuws lezen over sport? Kijk dan op: https://sportliefde.nl/ voor het laatste sportnieuws.