Tips bij het kopen van een laptop

Een laptop is inmiddels vrijwel onmisbaar in het dagelijks leven. Zowel op de werkvloer als op school wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een laptop. Op het betreffende apparaat wordt informatie geschreven, opgezocht en/of opgeslagen. Een ideaal hulpmiddel om het nodige werk iets gemakkelijker te maken.

Vanwege de digitalisering is een laptop onderdeel geworden van het dagelijks leven van de mens, voornamelijk in welvarende landen als Nederland. Wellicht begin jij in september aan een studie waar een goedwerkende laptop vereist is of verwacht jouw werknemer dat jij de volgende werkdag met een laptop op de werkvloer verschijnt. In beide gevallen kan dit artikel zeer nuttig zijn. Wij geven jou tips voor het kopen van een laptop.

  1. Wat ga je doen met de laptop?

Het is uiteraard zeer aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een goedkope laptop. Er zijn immers ook talloze laptops tegen een lage aankoopprijs te verkrijgen. Toch is deze keuze niet altijd verstandig. Goedkoop is duurkoop. Het is begrijpelijk dat een goedkopere laptop op veel vlakken sterk verschilt van een duurdere laptop. Afhankelijk van jouw gebruik, is het verstandig om vooraf te bepalen naar welk niveau laptop jij op zoek bent.

Niveau 1: basisgebruik: Internetten, e-mail, documenten bewerken.

Niveau 2: intensiever gebruik, waarop ook fotobewerking uitgevoerd kan worden. 

Niveau 3: Zeer intensief gebruik, waarbij de gebruiker ook met videobewerking aan de slag kan gaan.

Niveau 4: Flink gebruik, waarop ook 3D-gaming mogelijk is.

  1. Welk besturingssysteem wens jij?

Er zijn diverse besturingssystemen waaruit de koper kan kiezen. Het besturingssysteem is het programma waarmee de laptop in gebruik gesteld wordt. Het systeem heeft invloed op de gehele werking van het apparaat. Er zijn drie besturingssystemen mogelijk:

  • Windows 10 – Microsoft
  • OS X – Apple
  • Chrome OS – Google
  1. Welk formaat wil jij?

Het formaat is enorm belangrijk. Een laptop van een klein formaat is prettig mee te nemen naar werk of school, terwijl een laptop van een groter formaat prettiger is om op te werken. Het is daarom belangrijk om vooraf alvast te bepalen welk formaat jij wenst. 

Veelvoorkomende formaten zijn:

  • Klein: 10.1″, 11.6″, 12.5″
  • Middel – 13.3″, 14.0″, 15.4″
  • Groot – 15.6″, 17.3″

Zelf samenstellen of standaard kopen?

Je leest het goed. Een laptop zelf samenstellen is inmiddels mogelijk, ook als jij beperkte kennis hebt op het gebied van IT. Veel laptop winkels bieden deze mogelijkheid aan. Op de website van de door jou gekozen winkel zul jij diverse eigenschappen kunnen aanpassen. Zo kun jij jouw ideale laptop samenstellen. Kies jij liever de snellere weg? Het is uiteraard ook mogelijk om een bezoekje te brengen aan een laptop winkel met standaard varianten.